11 Ekim 2012 Perşembe

Çalışan CD (Live CD)

Birçok defa farklı amaçlarla ihtiyaç duyabileceğiniz çalışan cd (live cd)'ler çoğunlukla harddisk'inizden veri kurtarmanız gerektiğinde imdadınıza yetişir. Yazının devamında benzeri bir amaç için kullandığım Parted Magic'ten bahsedeceğim.



Birkaç gün önce Debian kurulmuş bir hdd içerisinde veritabanı dosyalarını almam gerekti. Harddisk'i pc bağladığım da hata alıp sistemi açamadığım için çalışan cd/usb yardımı ile hdd içerisinden dosyaları almak durumun da kaldım. Fakat burada en önemli konu veritabanı dosyalarının birçok linux türevi (ubuntu, fedora, opensuse, debian, knoppix, backtrack, hiren's boot) ile yetki nedeniyle kopyalanamaması.



Parted Magic


Araştırmalarım sonucun da Parted Magic ile hdd işlemlerinin yapılabildiğini keşfettim. Parted Magic bir linux türevi (PXELinux) üzerinde ve tamamen ücretsiz yazılımlar ile çok yararlı, mutlaka el altında bulunması gereken bir Çalışan CD (istenirse usb'de atılabiliyor). HDD ile ilgili birçok işlevi bu sayede yapmanız çok kolay.



UnetBootin veya Universal USB Installer ile Çalışan USB yapılıp küçük bir BIOS ayarı ile bilgisayarın usb'den açılması sağlanabilir (ben Universal USB Installer ile CD yerine USB'den çalıştırmayı tercih ediyorum).


Çalışan CD/USB listesine LiveCDList üzerinden ulaşabilirsiniz. Aynı zaman da Universal USB Installer indirip yükledikten sonra USB kurulabilecek olan işletim sistemi listesinden de yararlanabilirsiniz. Unutmadan listede Pardus'ta yer alıyor.


Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Format atılmış bir hdd ye nasıl veri kurtarırım.

    YanıtlaSil
  2. Fiziksel bir hasar yok ise "Data Recovery" programları ile birçok dosyanızı kurtarabilirsiniz. Bunun için küçük bir araştırma yaparak ücretli veya ücretsiz seçeneklere ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil