9 Ekim 2014 Perşembe

Debian Kurulum & Çözümler

Bu ilk debian kurulum ve kullanım deneyimim ve paylaşmak istedim. Yaşadığım sorunlar ve çözümlerini paylaşarak ilk kurulumlarda çıkabilecek olası sorunlara çözümleri tek yerden ulaşılmasını amaçlamaktayım.

Kurulumda ilk ve en önemli nokta anlayabileceğiniz bir dil (Türkçe / İngilizce gibi) seçtikten sonra gelen mesajları okumanız. Endişelenmeyin önemli işlemlerde Debian sizi 2. defa uyaracaktır ama yine de dikkatli olmakta fayda var.


Disk Bölümleme (windows ile birlikte kullanım)

Ubuntu, Mint gibi Debian türevlerinde bu işlemler çok basit şekilde yapılabilmekte fakat Debian'da dikkat edilmesi gereken küçük detaylar var. Gözünüz korkmasın çünkü gerçekten oldukça kolay ve basit. Öncelikle diskinizin Debian için bir bölümünün ayrıldığını düşünüyorum aksi halde diskin tamamında windows var ise bu durumda diske tamamen debian kurmak dışında bir alternatifiniz kalmıyor. Debian için yer ayırdıysanız ilgili alanı seçtikten sonra "Bölümü Sil" (bu anlama gelen ilgili satır) ile bölümü silin ve tekrar listeye gelip seçtikten sonra "Yeni Bölümü Otomatik Oluştur" seçmeniz yeterli. Bu durumda sizin yerinize ext4 ve takas alanlarını disk boyutuna göre otomatik oluşturacaktır. Sonrasında devam etmeniz yeterli..


Oluşturduğunuz Kullanıcıya Root Yetkisi Vermek


Kendi bilgisayarınız/laptopunuz da Debian kullanıyorsanız komut satırından root'a geçip (su komutu ile) komutlar yazmak hem zahmetli hem de tab ile komut tamamlama işlevini devre dışı bıraktığı için hoşlanmadığım bir durum (belki tab ile tamamlama etkinleştirilebiliyordur). Bu nedenle ben kullanıcıma gerekli durumlarda parolamı girerek root yetkisi vermek istiyorum. Bunun için komut satırından
sudo visudo
ile sudoer'i düzenleyebileceğiniz ayarlar dosyası nano editörü ile açılır. Burada root    ALL=(ALL:ALL) ALL yazan satırı bulun ve altına root yerine kendi kullanıcı adınızı yazarak aynı satırı tamamlayın.
örn:
aydin    ALL=(ALL:ALL) ALL


Masaüstü Simgeleri

Klasik windows veya ubuntu gibi masaüstünüzde Bilgisayarım, Çöp Kutusu gibi simgelerin olması için Süper Tuşuna (windows tuşu) basıp Advanced Settings yazarak arayın ve çalıştırın. Desktop menüsünden istediğiniz seçenekleri aktif etmeniz yeterli. Diğer menülere de göz atmanızı tavsiye ederim.


Wireless Kart (Broadcom)

Non-free bir paket ve kurunca sorun düzeldi. https://packages.debian.org/wheezy/all/firmware-brcm80211/download


Chromium Türkçeleştirme

Eğer chromium kurduysanız ve ingilizce ise:
# aptitude install chromium-browser-l10n
 Kapatıp açmanız yeterli.


Grub Bekleme Süresini Kısaltma

# nano /etc/default/grub
ile grub ayarlarını açtıktan sonra
 GRUB_TIMEOUT=5
kısmındaki 5 saniyeyi düşürebilirsiniz. Sonrasında grub update etmeniz yani işlemi uygulamanız gerekmekte
 # update-grub


Otomatik Başlat (Auto Start)

Guake gibi yazılımlar sürekli aktif olması gerekir. Bu durumda her yeniden başlatma sonrası tekrar çalıştırmalısınız. Bunun yerine otomatik başlamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ilgili yazılımı kurduktan sonra:
# cp /usr/share/applications/guake.desktop /etc/xdg/autostart/
Burada guake için örnek verdik, siz istediğiniz yazılımı bu şekilde uygulayabilirsiniz.


Copy.com Client

AskUbuntu'da 13. maddede çok güzel açıklanmış:
http://askubuntu.com/questions/299443/how-do-i-install-copy-file-syncing-software


Chromium (Chrome) Pepper Flash Eklentisi

Chromium (Chrome) kullanıyorsanız flash eklentisi olarak Google tarafından Chromium (Chrome) için geliştirilen Pepper Flash eklentisini kurmanız gerekmektedir. Aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacak.
# sudo -s
# echo "deb http://ftp.dk.debian.org/debian wheezy-backports main contrib" >> /etc/apt/sources.list
# aptitude update
# aptitude -t wheezy-backports install pepperflashplugin-nonfree

Yeni sürüm kontrolü için:
# update-pepperflashplugin-nonfree --status

Son versiyona yükseltmek için:
# update-pepperflashplugin-nonfree --install 

0 yorum:

Yorum Gönder