18 Temmuz 2013 Perşembe

Sublime Text

Ubuntu ile tanıştığımda günden bu yana NVIDIA yüzünden yaşadığım nadir de olsa kilitlenme problemi dışında Windows ile kaybettiğim zamana çok üzülüyorum. Ubuntu ile birlikte tüm alışkanlıklarım olması gerektiği gibi değişti ve bu alışkanlıklardan biri de kullandığım Editör. Sublime Text ile tanışmam da Ubuntu sayesinde oldu.

Sublime Text 2 Kurulumu:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-2
sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text

 

Sublime Text 2 Kısayolları:

1- Çoklu seçim ve değiştirme:
Ctrl tuşuna basık tutup kelimeye tıklayarak çoklu seçim yapabilir ve tamamını tek sefer de değiştirebilirsiniz.

2- Benzer kelimelerin seçilmesi ve değiştirilmesi:
Dosya içerisinde tümünü seçmek istediğiniz kelimelerin birini seçiyorsunuz ve ardından ALT + F3 tuşuna basıyorsunuz. Böylelikle seçtiğiniz kelimenin tüm benzerlerin seçilmesini sağlıyorsunuz ve sonra istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

3- Snippet (Hazır Formatlar):
Sürekli kullandığınız, if .. else vb. kalıpları otomatik yazdırmak için Shift + Ctrl + P tuşlarına basarak açılan küçük pencereden istediğinizi seçebilirsiniz.

4- Açık dosyalar arası hızlı seçiş:
Birçok dosya ile çalışıyor ve dosyalar arası hızlı seçişi nasıl daha kolay yaparım diye düşünüyorsanız Ctrl + P tuş kombinasyonu size göre. Bu kısayol sonrası açılan küçük pencereden dosyaya ait birkaç harf veya kelime ile hızlıca seçim/geçiş yapabilirsiniz.

5- Satıra git:
Ctrl + P ile komut satırını açtıktan sonra :SatırNo yazıp enterlıyoruz. Yazdığınız SatırNo'ya gider.

6- Fonksiyon tanımına git:
Ctrl + P ile komut satırını açtıktan sonra @ yazdığınız zaman tüm kullanıcı tanımlı fonksiyonlar listelenmekte ve fonksiyonu seçtiğinizde de tanım satırına gitmektedir.

7- Fonksiyon, html tag, değişkenler:
Ctrl + P ile komut satırını açtıktan sonra # işareti ile de tüm fonksiyonlar, html etiketleri ve değişkenler listelenmektedir. Listeden seçilen değere göre cursor ilgili satıra konumlanır.

 

Kullanışlı bilgiler edindikçe bu sayfa da paylaşmaya devam edeceğim.

1 yorum: