6 Nisan 2013 Cumartesi

Sanallaştırma Teknolojileri - VirtLabNet (Hazırlık)

Yakından Eğitim projesi kapsamında yaptığım ilk sanallaştırma araştırmalarım. Mevcut kullanılan yöntemlerinin ne amaçla kullanıldığı, aralarındaki farkları da içeren kapsamlı bir araştırma. Sanallaştırma genel olarak fiziksel makinenin ya da ağ kaynaklarının bölünerek kullandırılmasıdır. Bu sayede yazılımlar ya da işlemler kendisine ayrılan alanın dışına çıkamazlar. Aynı zamanda sanallaştırmanın en büyük avantajlarından birisi de kaynakların taklit (simule) edilerek birden fazla benzer parçaya bölünmesidir. Bu sayede birden fazla işletim sistemi veya yazılım aynı anda çalışabilir ve hiçbir sistem diğer sistemin kaynaklarını kullanamaz, ulaşamaz.

Sanallaştırma sadece matruşka gibi işletim sistemi içerisine işletim sistemi kurmak değildir! (1)
İlk sanal makine Gerald J. Popek ve Robert P. Goldberg tarafından tanımlanmıştır. (2)

Projemizde kullanmayı düşündüğümüz sanallaştırma yöntemlerini başlıklar halinde ayrı ayrı ele alıp aralarındaki farkları belirttikten sonra hangisine karar verdiğimizi belirtelim.

FreeBSD Jails
Jail genel olarak chroot'a benzemektedir fakat daha gelişmiş özellikleri mevcuttur. Her jail kendi içerisinde sistemin küçük bir kopyasını içerir. Temel olarak iki amacı hedeflemektedir; Sanallaştırma ve Güvenlik.

KVM
Kernel 2.6.20'den itibaren Linux ile bütünleşik olarak kullanılabilen KVM (Kernel-based Virtual Machine) birçok firmanın da desteğini almayı başarmıştır. RedHat tarafından desteklendikten sonra OVA'nın (Open Virtualization Alliance) kurulması ile birlikte desteği her geçen gün artmaktadır.

XEN
Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen XEN GPL lisansı ile dağıtılmış ve API desteği bulunan sanallaştırma sistemidir. Hız konusunda çok iyi olması nedeniyle birçok firma tarafından tercih edilmektedir.

LXCOpenVZVirtualBox gibi bir çok sanallaştırma alt yapısı bulunmakta. Biz daha aşina olduğunuz FreeBSD Jails seçerek projemize başlayacağız. Sonraki versiyonlarda da KVM desteği ile yapımızı güçlendirmeyi düşünüyoruz.

Kaynaklar:
(1) Sanallaştırma da Özgür Yazılım Çözümleri / Alper Yalçıner - Özgür Yazılım ve Linux Günleri sunumu
(2) http://tr.wikipedia.org/wiki/Sanal_makine
- FreeBSD ve OpenSolaris ile Sanallaştırma Uygulamaları / Beyhan Çalışkan
- Chroot Nedir? / Gökhan Alkan

0 yorum:

Yorum Gönder